U Lesního pramene v Mariánských Lázních znovu vyrostou stromy

11. duben 2018 13:05

Vlnu nevole vyvolalo v Mariánských Lázních kácení v okolí Lesního pramene. Nemocné stromy nebylo podle Lesů ČR možné kácet selektivně, a v lesoparku tak státní podnik přistoupil k plošnému kácení.

Proti tomu se někteří obyvatelé ohradili i při jednání zastupitelstva. Zeleň v okolí pramene bude ale ještě letos obnovena.

„Všechno bude vysázeno tak, jak bylo. I ze stejných druhů dřevin. My jako zastupitelé jsme si vymínili, samozřejmě ve spolupráci s Lesy ČR, že samotná alej bude osazena už většími výpěstky. S obvodem kmenů minimálně 16 centimetrů," řekl starosta Martin Kalina.

Sázení nových stromů by v okolí pramene mělo začít zřejmě v květnu. Do té doby budou ještě v zadní části lesoparku pokáceny dva buky, které jsou nakažené dřevokaznou houbou, doplnil starosta.

Pavilon Lesního pramene stojí v parku u Třebízského potoka a je oblíbeným cílem lázeňských hostů i veřejnosti. Klasicistní objekt je památkově chráněn, samotný pramen má léčivé účinky při nemocech trávicího ústrojí a dýchacích cest.

zdroj: ČTK
Spustit audio