V Karlových Varech začal prodej vstupenek na Mezinárodní filmový festival

27. červen 2024 09:15

V Karlových Varech začal dnes ráno prodej lístků a Festival passů na 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Na otevření pokladen čekaly stovky lidí a fronty byly dlouhé několik set metrů.

Lidí bylo ve frontách zřejmě více než v minulých letech. První nadšenci na otevření pokladen čekali od středečního rána. „Mám s sebou spacák, karimatku a rybářské křesílko. Noc se tráví tak, že se tady sejdeme zase po roce, popovídáme si, dáváme si ještě nějaké tipy na filmy, holky tady dělají dárky a podobně,“ řekl Pavel Dvořák. Každý rok patří mezi ty, kteří jsou ve frontě mezi prvními. Filmový fanoušek z Kolínska si s sebou vzal i jídlo a pití.

Čtěte také

Dnes je možné si koupit nebo rezervovat lístky na první dva dny festivalu, tedy pátek 28. června a sobotu 29. června, a to jak na pokladnách, tak v mobilní aplikaci. I podle šéfa produkce karlovarského festivalu Petra Lintimera jsou letošní fronty na lístky nejdelší za poslední roky.

Kromě fanoušků filmu jsou už v plném nasazení i brigádníci, kteří zajišťují hladký chod akce. Každoročně jich festival najímá okolo 1500. Letos ale náklady na ně zvýšila změna zákona. „Máme to stejné jako všichni zaměstnavatelé, kteří nabírají brigádníky. I my jsme museli zvýšit rozpočet na ně. A není to málo, odhadem o 12 až 15 procent,“ uvedl Lintimer.

Mezinárodní filmový festival začne v pátek. Ačkoli slavnostní zahájení bude až v podvečer, filmy se začnou promítat už od pátečního rána. Na zahajovacím večeru se bude promítat film Až na konec světa, který napsal a režíroval Viggo Mortensen. Film osobně uvede a také od prezidenta festivalu Jiřího Bartošky převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Karlovarský festival potrvá do 6. července. Kromě filmů nabídne i doprovodný program, koncerty, výstavy a další akce.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio