Tvarohové koblihy

Vaření s M. Kuntzmannovou , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:



250 g polohrubé mouky
1 kávová lžička jedlé sody
1 balíček měkkého tvarohu (250 g)
2 kávové lžičky moučkového cukru
2 vejce
1 polévková lžíce mléka nebo vody
sůl
marmeláda
olej na smažení
moučkový cukr na posypání


Postup:



Z mouky, do které jsme promíchali jedlou sodu, tvaroh, vejce, cukr, mléko a sůl vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále ho rozválíme na 1 cm vysoký plát a vykrájíme z něj kolečka o průměru asi 5 cm. Na každém kolečku vytlačíme palcem důlek a právě touto stranou dáme do rozpáleného oleje. Koblihy smažíme dozlatova z obou stran.
Hotové koblihy dáme na talíř nebo tác, důlky vyplníme marmeládou a pocukrujeme.


Celková doba přípravy je cca 50 minut
Cca 15 – 20 koblih

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.