Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Modeláři, turistický pochod Plzeňská šlapka nebo pokládání kamenů zmizelých

10. březen 2023

Tento víkend můžete zajít na velkou výstavu papírových, plastikových a RC modelů. Smetanovské dny pokračují koncertem v katedrále sv. Bartoloměje.  Turisté otevírají sezónu. Podívejte se na naše další tipy a pozvánky.

Vítej, tatíčku prezidente

V Domažlicích začala výstava věnovaná prvnímu prezidentu Československé republiky. V Muzeu Chodska si návštěvníci mohou připomenout život Tomáše Garrigua Masaryka a také jeho návštěvu Domažlic, od které letos uplyne přesně 100 let. Výstava s názvem Vítej, tatíčku prezidente zde potrvá do konce května.

Koncert Lubomíra Brabce

Lubomír Brabec v Poběžovicích

Město Poběžovice a MKIS Poběžovice zvou na Jubilejní koncert Lubomíra Brabce, významného českého kytarového virtuóza. Uskuteční se v kině v Poběžovicích v pátek 10. března od 19 hodin.

Ples ZČU

V pátek 10. března od 20 hodin se v Měšťanské besedě v Plzni koná Univerzitní ples. Taneční ukázky předvedou vítězové 10. řady StarDance Veronika Khek Kubařová a Dominik Vodička, a s hudebním vystoupením přijdou sólisté plzeňského muzikálu Charlotte a Pavel Režní. K tanci bude hrát Taneční orchestr Miroslava Novotného, připraven je workshop bachaty.

Plzeňská šlapka  

Tradiční pochod, kterým KČT Plzeň - Bolevec otevírá turistickou sezónu se uskuteční v sobotu 11. března. Bude to již 24. ročník. Pochod se jde v okolí Boleveckých rybníků, Chrástu a rozhledny Chlum. Cíl je na tradičním místě, a to v restauraci U Soptíka v Bukovci. Start je na konečné tramvaje č.1 v Plzni - Bolevci od 7:30 do 10 hodin.

Modelářský svět

Soutěžní výstava papírových, plastikových a RC modelů proběhne ve dnech 11. a 12. března ve Středisku volného Času RADOVÁNEK v Plzni. Tato původem brněnská výstava přiveze do Plzně stovky modelů různých kategorií. Budou zde zastoupeny tradiční papírové modely (hrady, zámky, stavby, letadla, auta, …) nebo plastikové modely (bojová technika, civilní vozy, dioramata, …). Dále se můžete těšit na oblíbené hřiště rádiem ovládaných aut (RC). Na ploše několika stovek metrů čtverečních se budou prohánět modely v měřítku 1:10. Každý příchozí si bude moci vyzkoušet jaké to je být modelářem. Je připravena i dílna se stavebnicemi COBI a MERKUR.

Koncert v katedrále

Stabat Mater italského barokního skladatele Giovanni Battisty Pergolesiho je jednou ze známých hudebních podob středověkého veršovaného textu. Jeho Stabat Mater je skutečně reprezentativní ukázkou kompozičního mistrovství. Na koncertu v katedrále Sv. Bartoloměje se provedení tohoto skvostu ujmou renomovaní umělci věnující se interpretaci staré hudby. Těšit se můžete na Lucii Vagenknechtovou (soprán), Janu Kubicovou (mezzosoprán) a Tomáše Pindóra (varhany). Koncert se koná v sobotu 11. března od 19 hodin.

Pokládání kamenů zmizelých – stolpersteinů

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici a Město Kralovice zvou na společenské setkání u příležitosti Pokládání kamenů zmizelých v neděli 12. března od 16 hodin na Náměstí osvobození č. 30.

Setkání se koná při příležitosti uctění památky zavražděných židovských občanů města Kralovice za druhé světové války. Po pietním aktu, asi v 16:30 začne v Městské knihovně v Kralovicích přednáška O židovské komunitě v současné české společnosti. Přednášet bude Rabbi David Maxa.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.