Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Velikonoční trh, Víkend na ledě, Mezinárodní den ptactva v zoo

31. březen 2023

Tento víkend můžete navštívit hned několik velikonočních trhů a jarmarků, zoo zve na Ptačí sobotu a Rokycany ukončují sezónu na zimním stadionu. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Velikonoční trhy

Velikonoční trhy

Až do 10. dubna můžete zajít na Velikonoční trhy na náměstí Republiky v Plzni. Těšte se na tradiční řemesla a lidové tradice. Podívejte se, jak se plete pomlázka nebo malují kraslice, jak se vyrábí svíčky nebo jak pracuje kovář.

Trhy jsou otevřené každý den od 9 do 18 hodin. Na každé odpoledne je připraven doprovodný hudební program. Například v pátek – So Fine, sobota - Elegie rock, neděle – Kroky Michala Davida.

Otevření plaské části Cisterciácké cesty

V pátek 31. března začíná v 17 hodin Slavnostní koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Plasích. Účinkují smíšený vokální soubor Sagitta a varhanice P. Kamenická. V sobotu 1. dubna proběhne od 10 hodin slavnostní odhalení milníku Cisterciácké cesty v prostoru mezi konventem a mostem s duchovní promluvou P. Günthera Eckblbauera. V 10:30 pak začne komentované putování po Staré cestě z Plas do Mariánské Týnice (9,6 km).

Hudební ceny Žebřík

Vyhlášení 31. ročníku proběhne 31. března v DEPO2015 v Plzni. Vystoupí například Kateřina Marie Tichá & Bandjeez, Michal Pavlíček – best of s Bárou Basikovou, Kamilem Střihavkou, Vilémem Čokem a Radkem Škarohlídem. Exkluzivní show předvede také Vypsaná fixa či Znouzectnost. Moderátory pětihodinové show jsou letos Marek Taclík a Iva Pazderková.

Víkend na ledě

Rokycanské ostří

První dubnový víkend Rokycany zakončí sezonu ledu 2022/2023. V sobotu 1. dubna se koná již VII. ročník závodu Rokycanské ostří. Závod probíhá po celý den. Závodit budou mladí krasobruslaři z různých koutů České republiky. Závodu se zúčastní až 200 závodníků ve věku 5 až 18 let. Veřejnost je vítána.

Na neděli 2. dubna připravilo město společně s Krasobruslařským klubem Rokycany maškarní karneval pro děti a zároveň bruslení pro rodiče s dětmi, nedělní podvečer bude patřit poslednímu volnému bruslení pro veřejnost.

Velikonoce v rokycanském muzeu

V sobota 1. dubna se od 9 do 17 hodin budou v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech slavit Velikonoce. Čeká vás zdobení kraslic a perníčků, pletení pomlázek, pečení jidášů, tvorba vizovického pečiva, práce v keramické dílničce a další. Před muzeem bude připraven jarmark.

Mezinárodní den ptactva v zoo

Ptačí sobota

V sobotu 1. dubna je v Zoo Plzeň připraven soutěžní a naučný program pro rodiny s dětmi. Poběží od 10 do 17 hodin před Tropickým pavilonem. Nositelé ptačích jmen budou mít 1. dubna zvýhodněné vstupné.

Zahájení návštěvnické sezóny na zámku Nečtiny

O víkendu 1. a 2. dubna zveme na zahájení návštěvnické sezóny s komentovanou prohlídkou na zámku Nečtiny. Přístupná bude kaple a galerie ve věži. Otevřena bude i zámecká restaurace s venkovní terasou. Na neděli 2. dubna je od 14 hodin naplánována komentovaná prohlídka zámku a hrobky šlechtického rodu Mensdorff-Pouilly s místním kronikářem Jiřím Kaprem. Vstup do kaple, galerie a na prohlídku je zdarma.

Staročeský bál

Plzeňský lidový soubor Mladina pořádá v Sokolovně Koterov v sobotu 1. dubna od 20 hodin. Staročeský bál. Bude to povedená taškařice, včetně originálního předtančení, půlnočního překvapení, tomboly a popůlnočního utopence. Hrát bude Robert Jíša a muzika Mladiny.

Setkání dětských lidových muzik

Setkání dětských lidových muzik

V neděli 2. dubna se opět sejdou mladí muzikanti z folklorních souborů z Plzně a okolí. Setkání muzik má sloužit jako nesoutěžní přehlídka dětských lidových muzik i pomyslná oslava jara. Odehrává se v secesních interiérech Malého sálu Měšťanské Besedy. Letos se vedle souborů z regionu jako host představí také dětská muzika Blatenští dudáci z Blatné.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související