Tipy na víkend v Karlovarském kraji: Knižní i Jazzové lázně nebo festival Rudolecký kotlík

20. červen 2024

Kam o víkendu za kulturou v Karlovarském kraji? Vybrali jsme pro vás několik tipů na akce, které nesmíte propásnout!

Pátek

V Mariánských Lázních pokračuje pátý ročník festivalu Knižní lázně. Od 16 hodin je na programu povídání se spisovatelkou Klárou Vlasákovou v kavárně hotelu Cristal Palace. 

Na hradě Seeberg začíná v 17 hodin hraná komentovaná prohlídka s herci Západočeského divadla v Chebu. 

Relaxační pořad Živé muzicírování aneb hudba srdcem s Janan Jiříkovou začíná od 18 hodin v městské knihovně v Ostrově. 

V amfiteátru pod loketským hradem se chystá od 16 hodin rockový koncert. Zahrají tam kapely TH!S, Wohnout, Gaia Mesiah a finští Waltari.

V chebském muzeu se potkají návštěvníci se Spejblem, Hurvínkem a Máničkou. Jsou součástí expozice nazvané Loutka a moderna ze sbírky Marie a Pavla Jiráskových. Ti vystavili desítky loutek, vyrobených v letech 1900 až 1950.

Stříbrné tolary, ale také třeba dobovou balneologickou ordinaci a monumentální sklepení, to vše si mohou prohlédnout návštěvníci jáchymovského muzea Královská mincovna.

Ve sklepení sokolovského zámku mohou návštěvníci obdivovat takzvaný sokolovský poklad. Jedná se o kolekci šperků, manžetových knoflíčků a hodin, z minulého století. Šperky byly nalezeny před třiceti lety při výkopových pracích na dvoře zámku.

Do prvorepublikových cukráren nechávají nahlédnout zájemce v ašském muzeu. Ve stylizovaném interiéru se dozví víc o historii čokolády, marcipánu, perníku, zmrzliny nebo dortů. 

Hned tři aktuální výstavy nabízí chebská Galerie výtvarného umění. Ve Velké galerii se představuje konceptuální umělec Pavel Büchler, v Malé galerii výtvarník a autor objektů Jan Stolín se svým cyklem Hic sunt leones. Julie Jančárková přibližuje v panelu Opus magnum obraz Lazarky Jana Václava Mrkvičky a jeho historii.

Jak maloval v osmdesátých letech, a jak maluje v současnosti mistr Vladimír Novák, zjistí návštěvníci karlovarské Galerie umění. Výstava prací zakládajícího člena Volného seskupení 12/15 Pozdě, ale přece, se jmenuje Život je krátký, krátký je čas.

Sobota

V Mariánských Lázních pokračuje pátý ročník festivalu Knižní lázně. Od 12:30 hodin je na malém pódiu na hlavní kolonádě povídání s výtvarnicí Toy Box o putování s řeckými hrdiny, bohy a nestvůrami po Sicílii. Následuje komiksová výtvarná dílna.

Čtěte také

Country-folk festival Rudolecký kotlík začíná ve 14 hodin. V Rudolci na okraji Březové u Sokolova zahraje hned pět kapel. Mezi nimi například Fšehochuť, Semtex a Kliďánko. V doprovodném programu uvidí návštěvníci i ukázky ovládání biče.

Spolek Studentský parlament Hranice u Aše pořádá od 14 do 17 hodin Rodinný den u rybníku v Trojmezí. Téma zní: Woodstock. Připravena je i člunyáda a ukázka psí školy.

Hudební altán u Františka ve Františkových Lázních nabídne návštěvníkům od 15 do 22 hodin neobvyklý vánoční program. Navzdory létu tam připravili akci Vánoce, Vánoce přicházejí, na které budou znít koledy a slavné vánoční písně v podání různých interpretů.

Ještě jedna pozvánka do Mariánských Lázní, tentokrát na festival Jazzové lázně. Od 15 hodin zahraje na hlavní kolonádě bigband Jazz Big Gang. 

Hudební odpoledne nabídne v chebském areálu Krajinky Country Fest. Od 16 hodin tam zahrají například kapely Pic - Nic, Rockin Veterans a Crazy Horses.

Sokolovský areál Bohemia bude dějištěm akce Hurááá, prázdniny. Začíná v 16 hodin a zahrají na ní například Xindl X a písničkář Láska.

Britský zpěvák Ray Wilson se svou kapelou Genesis Classic bude hlavní hvězdou koncertu v loketském přírodním amfiteátru. Začíná od 17 hodin a jeho hosty budou Kalandr a Revival Band a Michal Prokop se svým Framusem Five.

Čtěte také

Léčebné lázně Kynžvart pořádají první ročník festivalu loutkového divadla Kynžvartská lou(T)ka. Od 17:30 do 21:30 hodin nabídne především dětským divákům představení jako Pejsek a kočička nebo Nedopečený koláček.

Japonské písně, muzikál i klasika v originálním podání zazní od 19:30 hodin v poutním kostele Navštívení Panny Marie ve Skokách na Karlovarsku. Zazpívá tam japonská zpěvačka Naomi v doprovodu klavíristky Naoko.

Městské divadlo Karlovy Vary zve na Galakoncert operetních melodií orchestru Petra Macka. Od 19:30 hodin tam zazní nejslavnější operetní melodie.

Neděle

V Mariánských Lázních pokračuje pátý ročník festivalu Knižní lázně. Od 10 hodin je na programu na velkém pódiu na hlavní kolonádě autorské čtení a povídání s Martinem Petiškou.

Ještě jedna pozvánka do Mariánských Lázní, tentokrát na festival Jazzové lázně. Od 15 hodin zahrají na hlavní kolonádě společně žákovské kapely NBS z Mariánských Lázních a Junior kombo z německého Tirschenreuthu.

V kapli sv. Antonína na státním zámku Kynžvart začne od 15 hodin koncert smíšeného pěveckého souboru Cantilo. Hostem bude Komorní sbor Kost z Plzně.

Městské divadlo v Sokolově připravilo od 16 hodin loutkovou pohádku pro nejmenší. Jmenuje se Čertoviny drakoviny.

Spustit audio