Studentům, kteří v Sokolově organizovali stávku, někdo vyhrožuje zabitím. Případ šetří policie

26. březen 2018 16:10
Zprávy

Kriminalisté v Sokolově vyšetřují případ vyhrožování přes sociální sítě. Studentovi sokolovského gymnázia Janu Jelínkovi vyhrožoval na facebooku jiný uživatel zabitím. Diskuse souvisela s tím, že se gymnazisté v polovině března připojili k výstražné stávce za zachování ústavních a společenských zvyklostí a hodnot. Jelínek o výhrůžkách mluvil minulý týden na zastupitelstvu v Sokolově, vyšetřování případu potvrdila policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

„O této skutečnosti jsme se dozvěděli dnes (pondělí, pozn. red.) a případem se již zabývá kriminální policie v Sokolově,“ řekla Krejčí.

Studentská stávka v Sokolově vyvolala i další bouřlivé reakce. Studenti mimo jiné na zastupitelstvu 22. března požadovali odvolání Radka Laurina z čela městské kulturní komise.

Čtěte takéStovky studentů během protestu #VyjdiVen opustily školy. Chtějí bránit ústavní hodnoty

Laurin stávkující studenty označil za „haveljugend“, své názory publikoval na proruském serveru Aeronet. Zveřejnil také osobní informace studenta, který stávku organizoval. Zastupitelé vyjádřili studentům i vedení školy podporu, kroky k odvolání Laurina ale nepodnikli.

Policejní mluvčí také potvrdila, že policie dále prošetřuje oznámení o údajné manipulaci se studenty na gymnáziu. I v článcích na Aeronetu bylo mimo jiné uvedeno, že na gymnáziu za zády rodičů probíhá indoktrinace studentů a vymývání mozků. Zástupkyně ředitele gymnázia Lenka Chvalová i další pedagogové to razantně popřeli.

Student Jan Jelínek vystoupil na zastupitelstvu s otevřeným dopisem. Výhrůžkám a nadávkám extremistů nyní podle něj čelí i jeho další spolužáci, zejména v souvislosti s články publikovanými na Aeronetu. Do stávky se zapojilo asi 200 sokolovských gymnazistů, podpořili ji i další lidé. Kromě Sokolova stávkovali studenti i v dalších městech v kraji, například v Karlových Varech nebo v Ostrově.

zdroj: ČTK
Spustit audio