Špagety s balkánskou omáčkou

Vhodný oběd nebo večeře těchto horkých dnů. S vychlazeným bílým vínem můžeme nabýt dojmu, že jsme třeba na jihu Evropy. Pěkná lehká hudba, dobří přátelé, výborné a rychlé jídlo, co víc si přát?

Suroviny:

500 g špaget

250 g mletého masa

1 menší cuketa

1 cibule

3 lžíce oleje

2 čerstvé papriky

2 velká masitá rajčata

1 kostka masoxu

3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)

mletý pepř

čerstvý tymián (event. sušený)

sůl

Suroviny na posypání:

nastrouhaný tvrdý sýr

petrželka

Postup:

Podle návodu dáme vařit špagety a než se uvaří, připravíme omáčku. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a mleté maso na ni zprudka orestujeme. Přidáme očištěnou a na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájenou oloupanou cuketu, zbavenou semínek. Přikryté poklicí dusíme 10 minut.

Potom ke směsi přidáme oloupaná, na plátky nebo na kostičky nakrájená rajčata a masox. Okořeníme lístky tymiánu, mletým pepřem, utřeným česnekem, promícháme a dusíme ještě asi 5 – 10 minut. Je-li třeba, podlijeme malým množstvím vody a dosolíme.

Hotovou omáčkou polijeme uvařené těstoviny, bohatě posypeme strouhaným sýrem a najemno nakrájenou petrželkou.

Poznámka: Lze připravit i vegetariánskou formu omáčky, jednoduše vynecháme maso. Přidáme-li pak do omáčky feferonky, můžeme ji také použít jako pikantní přílohu místo hořčice k masu či uzenině.

Celková doba přípravy cca 30 minut.