Šneci/šneky z vepřové panenky s trojúhelníčky z listového těsta
Šneci/šneky z vepřové panenky s trojúhelníčky z listového těsta
Vítězný recept 2. kola kuchařské soutěže od Jany Černé z Ostrova
Suroviny na 4 porce:
3 lžíce oleje
1 střední cibule
2 stroužky česneku
2 vrchovaté hrsti listového špenátu
sůl
2 lžíce sladké smetany
1 vepřová panenka
100g anglické slaniny na plátky
100g plátkového sýra (cihla)
1 listové těsto
1 měkký tvaroh (250g)
1 lahůdková cibulka
1 polévková lžíce čerstvé nasekané saturejky (případně bazalka, pažitka, oregano)
2 polévkové lžíce strouhaného sýra (eidam nebo niva..)
4 poloviny vlašských ořechů
1 vejce na potření
zelenina na ozdobu (např. cherry rajčata, baby karotka....cokoliv dle fantazie)
Postup:
Mezitím opatrně rozřízneme vepřovou panenku tak, abychom dostali obdélník masa. Osolíme a pro lepší tvar lehce naklepeme hřbetem ruky. Plát masa poklademe plátky anglické slaniny a sýra, přidáme směs špenátu. Pomocí potravinové fólie maso zarolujeme do úhledného válečku. Fólii sundáme a masovou roládu propícháme příčně jehlami v odstupu asi 2 až 3 centimetry. Pak roládu prokrájíme mezi jehlami. Vzniklé šneky prudce osmahneme na másle a na oleji. Poté je odložíme stranou na 4 až 5 minut, aby zpět natáhly šťávu a zkřehly. Přiklopíme talířem.
Příloha - plněné listové šátečky:
Listové těsto rozválíme na plát asi půl centimetru vysoký, který rozkrájíme na čtverce 10x10cm. Doprostřed každého čtverce položíme hromádku náplně z tvarohu, soli, nasekané lahůdkové cibulky, saturejky a strouhaného sýra (použijeme-li nivu, nepřisolujeme). Čtverce poskládáme jako psaníčko, přes cípy uprostřed přitiskneme polovinu vlašského ořechu. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova (přibližně 10 minut - podle výkonu trouby). Podáváme jako přílohu, rozkrojené napříč jako trojúhelníky.
Servírování:
Na nahřáté talíře naaranžujeme plněné trojúhelníčky z listového těsta, přidáme 2 až 3 šneky z panenky. Přizdobíme cherry rajčaty rozříznutými napůl, baby karotkou, případně čímkoliv jiným dle fantazie a chuti.
.