Slavnostní bábovka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

200 g másla
100 g sádla
6 žloutků
300 g moučkového cukru
500 g polohrubé mouky
8 polévkových lžic mléka nebo smetany
1 kypřící prášek do pečiva
sníh z 6 bílků
1 citrón
3 polévkové lžíce kakaa


Postup:

Máslo a sádlo utřeme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme žloutky jeden po druhém a třeme tak dlouho, až hmota zbělá. Pak přidáme mouku, do které jsme promíchali kypřící prášek, mléko nebo smetanu a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z 6 bílků. Těsto rozdělíme na třetiny. První zůstane z původního těsta a nalijeme ji na dno sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Druhou obarvíme kakaem a nalijeme ji jako prostřední. Do poslední vmícháme citrónovou kůru i šťávu a nalijeme ji do formy na předešlé dvě vrstvy. Bábovku pečeme cca 1 hodinu při 150° – 160°C. Upečenou necháme 5 minut prochladnout a potom ji vyklopíme na drátěnou podložku a posypeme moučkovým cukrem.

Poznámka:
Pro slavnostnější příležitosti můžeme vymaštěnou a vysypanou bábovkovou formu vyložit mandlemi nebo ořechy.

Celková doba přípravy cca 1 1/2 hodiny

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.