Seniorbus v Aši vyjíždí zhruba desetkrát denně. Od ledna měl už 450 výjezdů

21. březen 2018 15:55
Zprávy

Nová služba pro seniory, takzvaný Seniorbus, už v Aši od svého zavedení na začátku ledna zaznamenal 450 výjezdů. Je to asi deset výjezdů denně, průkaz pro jízdu Seniorbusem si vyřídilo asi 230 lidí.

Na základě požadavků občanů byla pro Seniorbus upravena pravidla, aby byla služba flexibilnější.

„Dosud bylo nutné objednat jízdu 48 hodin předem, nyní už toto není potřeba a vozidlo lze přivolat na druhý den, nebo, je-li to možné, ještě ten samý den," uvedl Richard Kosík z městské policie. Lidé podle něj Seniorbus nejčastěji využívají k převozu k lékaři, za službami, jako je pedikúra nebo kadeřník, na hřbitov či k obchodním střediskům.

„Máme například klienta, který má objednanou desátou hodinu každý den v týdnu, kdy se s námi sveze na svou zahrádku nakrmit a vyvenčit psa. Zpět domů pak dochází sám," uvedl Kosík.

Senior Expres začne fungovat v dalším městě. Od května bude sloužit v Ostrově

Vozidlo služby Senior Expres

V Ostrově začne v letošním roce fungovat služba Senior Expres. Podobně jako v jiných městech bude auto převážet seniory za symbolický poplatek například k lékaři, na nákupy a podobně.

Seniorbus podle něj klienta odveze po městě a jeho obcích kamkoli si bude přát. Například v létě bude možné přepravit třeba houbaře či sběrače plodů k lesu v blízkém okolí Aše.

Za každou jízdu platí klient 20 korun, stejně jako doprovod v případě držitelů průkazu ZTP. Cena je stejná pro jízdu po Aši i do místních částí.

Organizačně je služba zařazena pod městskou policii. Službu si mohou objednat jen držitelé průkazu, který vystavuje městský úřad v Kamenné ulici. Podmínkou pro získání průkazu je trvalé bydliště v Aši nebo v jeho místních částech a věk nad 65 let, případně průkaz ZTP.

Aš je druhým městem v Karlovarském kraji, kde podobná služba funguje. Už přes dva roky jezdí Senior Expres v Sokolově, letos by se měla přidat i další města, jako Ostrov, Mariánské Lázně nebo Kraslice.

zdroj: ČTK
Spustit audio