ŘSD zahájilo výstavbu obchvatu Lubence, dalšího úseku dálnice D6

1. březen 2018 13:10
Zprávy

Obchvat Lubence je třetí úsek dálnice D6, který Ředitelství silnic a dálnic v krátké době zahajuje. V prosinci začaly práce na výstavbě nový úseků dálnice u Krušovic a Řevničova. 

Nejnovější dálniční úsek u Lubence bude vznikat tři roky, stavební firmy ho chtějí dokončit v březnu roku 2021. Ředitelství silnic a dálnic za něj zaplati zhruba miliardu korun.

Pět kilometrů dlouhý obchvat Lubence se napojí na nedávno dokončenou čtyřproudovou silnici v blízkosti obce Bošov. Nový úsek dálnice je umístěn severně od Lubence v členitém území a stavbaři to nebudou mít jednoduché.

Ve složitém terénu vzniknou kruhové objezdy a mosty. Nejdelší most bude dlouhý 150 metrů. Část nové komunikace povede v hlubokém zářezu.

Mapa obchvatu Lubence

Současná silnice I/6 je zařazená do sítě mezinárodních silnic jako tah E48. Hlavní město Prahu spojuje s průmyslovou aglomerací v severozápadní části republiky a s takzvaným západočeským lázeňským trojúhelníkem. Stávající šířkové uspořádání silnice potřebám současného provozu nevyhovuje. Nový obchvat má z centra Lubence odvést tranzitní a osobní automobilovou dopravu.

Vedení obce a velká část Lubence výstavbu nového obchvatu vítá. Provoz na současné silnici procházející středem obce je na hranici únosnosti. S ohledem na množství hluku, bezpečnost chodců, anebo výfukové plyny.  Po napojení na dálnici u Bošova bude měřit nový úsek čtyřproudové silnice D6 u Lubence, na trase mezi Karlovými Vary a Prahou, téměř 10 kilometrů.

autor: zdt
Spustit audio