ŘSD začalo s úpravou rizikového úseku silnice I/6 u Karlových Varů

14. září 2021 08:15

Na silnici I/6 nad Karlovými Vary, kde se o prázdninách stalo několik tragických dopravních nehod, v úterý začaly úpravy na zvýšení bezpečnosti úseku. Silničáři zde zdrsní povrch vozovky, aby se předešlo smykům, které se zde za deště často stávaly.

Po dobu prací bude v úseku omezena průjezdnost i rychlost. Hlavní tah mezi Karlovými Vary a Prahou bude opět plně sjízdný začátkem října, informovala Dana Zikešová z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které opravy zajišťuje. Silničáři položí takzvaný mikrokoberec v nejrizikovějším úseku, a to od konce města až za oblouk u policejní střelnice.

Úpravy ŘSD rozdělilo do několika etap, součástí bude také instalace úsekového měření

„Nejdříve postavíme přechodné dopravní značení a začneme odstraňovat vodorovné dopravní značení. Následně začneme pokládat mikrokoberec, tedy vrstvu, která povrch vozovky zdrsní a zlepší její protismykové vlastnosti,“ řekla Zikešová.

Silničáři budou pracovat vždy v jednom jízdným pruhu, který bude uzavřen. Pokládka asfaltového nátěru je nicméně závislá na klimatických podmínkách. Po dobu omezení bude v místě snížena rychlost na 30 kilometrů v hodině.

ŘSD zároveň připraví plochy pro umístění mobilního úsekového měření, které zprovozní v nejbližší době.

Reakce na časté dopravní nehody

Jen v srpnu se na silnici na stejném místě staly dvě tragické nehody, při kterých zemřeli čtyři lidé a další se zranili. Silničáři následně na nebezpečném úseku osadili dopravní značky 'nebezpečí smyku v úseku 4 km' a na několika místech platí omezení rychlosti na 70 kilometrů za hodinu za mokra. Na začátku a konci úseku umístili značky 'úsek častých dopravních nehod' na reflexním podkladu.

Čtěte také

V nejrizikovějším úseku od stykové křižovatky Drahovice až za oblouk u policejní střelnice uvažovalo ŘSD o změně třípruhového uspořádání na dvoupruhové. Po dohodě s policií ale zatím ponechá tři jízdní pruhy.

„Možnost zúžení do dvoupruhového uspořádání i nadále projekčně zpracováváme, nicméně v letošním roce tento krok nebudeme realizovat,“ dodala mluvčí. Po vyhodnocení této varianty pak ŘSD rozhodne, zda se projekt uskuteční, dodala.

Podle oblastního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Lukáše Hnízdila potrvají úpravy do konce září: „Jedná se o úsek dlouhý dva kilometry. Samotná pokládka je řádově na 8 až 10 dní. Samozřejmě bude záležet na počasí, od toho se bude odvíjet délka prací.“

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související