Roštěná Estherházy

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:


4 plátky roštěné po cca 150 g
1 lžíce sádla
1 cibule
1 lžička mleté sladké papriky
120 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
1 lžíce másla
70 g uzené slaniny
1 lžíce hladké mouky
250 ml kysané smetany
1 lžička kapr
1 citrón
několik kuliček pepře
1 bobkový list
mletý pepř
sůl
vývar

Postup:


Očištěné roštěnky na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme hladkou moukou a z obou stran opečeme na rozpáleném sádle. Opečené vyjmeme a uložíme na teplém místě. Na zbylém sádle po opékání masa orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme koření, přilijeme vývar a vložíme zpět opečené maso. Když je maso měkké, přidáme na nudličky nakrájenou a na másle krátce podušenou zeleninu, plátky citrónu, kapary, zalijeme kysanou smetanou a krátce povaříme.

Příloha: vařené brambory, těstoviny, dušená rýže

Celková doba přípravy 30 minut
4 porce

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.