Přírodní telecí s pikantní rýží. Lehké, ale slavnostní

Rychlý slavnostní pokrm, který svým složením bude určitě vyhovovat po těžkém salátu a smažených řízcích.

Ingredience
  • 2 porce telecího kolínka přeseknuté napříč (osso buco) cca po 200 g nebo
  • plátky kuřecího nebo krůtího masa po cca 150 g
  • 1 PL oleje
  • 70 g másla
  • vývar
  • 1 lžička hladké mouky
  • sůl
  • brusinkový kompot nebo džem

V pánvi rozpálíme olej a polovinu másla a prudce z obou stran v něm opečeme přepravené maso. Pak ho osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí pomalu dusíme. Podle potřeby maso obracíme a podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme a uchováme na teplém místě. Šťávu vydusíme a poté přidáme utřené máslo s moukou, podlijeme malým množstvím vývaru a krátce povaříme.

Suroviny na přírodní telecí s pikantní rýží

Maso podáváme přelité šťávou s pikantní rýží a brusinkovým kompotem nebo džemem.

Pikantní rýže

Ingredience
  • 100 g rýže
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g rozinek
  • 15 g ve slaném nálevu naloženého pepře (červený nebo zelený)
  • 1 – 2 pálivé papričky
  • sůl

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme v několika vodách vypranou a okapanou rýži, rozinky, naložený pepř a nakrájené papričky. Osolíme, promícháme a zalijeme vodou, které musí být cca 1 cm nad povrch rýže, a vaříme cca 25 minut.

Hotovou rýži necháme několik minut „vydýchat“.

autor: iko