Přetížená chebská nemocnice přemisťuje pacienty s covid-19 do jiných nemocnic

11. leden 2021 09:50

Nemocnice v Chebu přemisťuje 14 pacientů s covidem-19 do nemocnic v Mariánských Lázních, Rakovníku či v Praze. Přesun pacientů většinou s lehkým průběhem nemoci organizovala už v neděli krajská koordinátorka Dagmar Uhlíková.

Nemocnicím v kraji docházejí volná lůžka pro pacienty s covid-19, důvodem je nedostatek kvalifikovaného personálu a přetíženost současného. „Podařilo se domluvit převoz třinácti covidových pacientů s lehkým průběhem nemoci a jednoho pacienta z oddělení JIP, přičemž část transferů se uskutečnil už v neděli a část by jich měla proběhnout pravděpodobně dnes,“ uvedl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Podle dat ministerstva zdravotnictví o kapacitách nemocnic zbývají k dnešku tři volná lůžka intenzivní péče pro pacienty s covidem-19, pro ostatní zbývá devět z původních 78. Lůžek s kyslíkem je pro nakažené 85 z původních 598. Karlovarské krajské nemocnici, pod níž spadají nemocnice v Karlových Varech a v Chebu, chybí podle Podrackého kvůli nemoci okolo 60 zaměstnanců. Nemocnice se potýkají s nedostatkem hlavně specializovaných sester, které by se staraly o pacienty s koronavirem na oddělení intenzivní péče.

Situace v Nemocnici Cheb je kritická

Už v týdnu se restrukturalizovaly obě nemocnice, v Karlových Varech i v Chebu. Z některých oddělení, například z kožního, se vytvořila covidová lůžka pro pacienty s méně závažným průběhem nemoci. Z části běžné intenzivní péče vznikla covidová. Problémy s nedostatkem intenzivní péče pro covidové pacienty se řešily také tím, že v pátek nemocnice převezla dva pacienti do Plzně a do Prahy.

Minulý týden usilovalo vedení Karlovarského kraje v čele s hejtmanem Petrem Kulhánkem (za STAN) o přesunu pacientů do německých nemocnic. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale tuto možnost odmítl. Uvedl, že jsou v ČR dostatečné kapacity a není problém převážet případně pacienty do méně zatížených nemocnic mezi kraji.

Média v minulých dnech citovala primáře interny chebské nemocnice Stanislava Adamce, podle kterého už bylo nutné na jeho oddělení rozhodovat, který pacient dostane lůžko na jednotce intenzivní péče a který navzdory potřebě jen na standardním oddělení. Na situaci chebské nemocnice upozornil i pirátský poslanec Petr Třešňák.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související