Nemocnice v Karlovarském kraji stále hledají dobrovolníky. Zájem mezi studenty je minimální

Málo zdravotníků a snižující se kapacity lůžek. Tak to aktuálně vypadá v nemocnicích v Karlovarském kraji. Vedení kraje se proto obrátilo na mediky a studenty zdravotnických škol, aby v přetížených nemocnicích pomohli.

Kapacity volných lůžek pro covid pozitivní pacienty se v nemocnicích v Karlovarském kraji rychle snižují. Kromě toho v Karlovarské krajské nemocnici dlouhodobě chybí zdravotnický personál. V karlovarské i chebské nemocnici chybí z důvodu karantény nebo nemoci kolem 60 zaměstnanců.

Tyto problémy a současná epidemická situace proto nutí vedení kraje k neobvyklým řešením. S vládou chce jednat například o uvolnění zdravotníků z lázeňských zařízení, kteří by mohli pomáhat v primární péči. Kromě toho už kraj znovu oslovil i mediky a studenty zdravotnických škol. Zájem mezi studenty zdravotnických škol na bázi dobrovolnosti je ale zatím minimální.

Čtěte také

„Zájem o to se nějak podílet aktivně na situaci, vidět ji na živo, být toho svědkem a nedostávat informace jenom z médií. Jsem za tu možnost velmi vděčná,“ vysvětluje medička Barbora Huberová z Olšových Vrat u Karlových Varů, proč se rozhodla jít dobrovolně pomáhat do krajské nemocnice. Barbora studuje v pátém ročníku druhé lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Všichni dělají, co se dá

Medici pomáhají s veškerou péčí o pacienty, hygienou počínaje až po podávání léků. Zároveň doplňují sestřičky na jednotlivých směnách. Na oddělení pro covid-pozitivní pacienty zažila Barbora Huberová i vážné situace.

„Takové situace nastávají každou směnu, kdy člověk nečeká, že by se pacienti mohli akutně zhoršit. Setkáváme se i s pacienty, které bychom tam nečekali, mladé ročníky. Nikdo tu nemoc nejsme schopni odhadnout. Všichni jsou unavení a není dostatek personálu. Všichni se snaží dělat, co se dá,“ popisuje své zkušenosti studentka medicíny.

S čím vším medici v současné době pomáhají, si poslechněte v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související