V Karlovarském kraji docházejí covidová lůžka. Nemocnicím by mohli pomoci zdravotníci z lázní

Nemocnice v Karlovarském kraji jsou na hraně kapacit lůžkové péče pro pacienty s koronavirem, zbývají poslední lůžka. V nemocnicích chybí také zdravotnický personál, vedení kraje chce proto zajistit zdravotníky z lázeňských zařízení.

Podle krajské koordinátorky intenzivní péče a lékařské ředitelky karlovarské nemocnice Dagmar Uhlíkové rychle narostl počet covidových pacientů, jejichž stav vyžaduje hospitalizaci a oxygenoterapii. 

„V Sokolově zbývají 2 volná lůžka intenzivní péče, v nemocnici v Karlových Varech jedno, chebská a ostrovská nemocnice už nemají v intenzivní péči volné žádné,“ uvedla v tiskové zprávě kraje Uhlíková s tím, že výrazný nárůst nemocných zaznamenaly i okolní kraje.

V nemocnici v Chebu navíc chybí zdravotnický personál, který se potýká s nákazou. „Otevírá se možnost navýšení kapacity lůžkové péče v nemocnici Sokolov o 10 lůžek, z toho je část intenzivní péče. Pokud bychom zajistili zdravotnický personál do nemocnice v Chebu, kde chybějí 2 lékaři a 10 sester, pak by tam bylo k dispozici 15 lůžek,“ řekl hejtman Petr Kulhánek s tím, že kraj bude intenzivně shánět zdravotníky z lázeňských zařízení.

O pracovní povinnosti lázeňských zdravotníků bude kraj jednat s vládou

„Budeme jednat s vládou o tom, aby se plánované nařízení pracovní povinnosti v téhle situaci týkalo nejen mediků a středoškoláků ze zdravotnických škol, ale také lázeňských či ambulantních sester v primární péči,“ dodal Kulhánek.

O zapojení lázeňského zdravotnického personálu mezitím jednal uvolněný krajský zastupitel Josef März s vedením města Karlovy Vary a krajské Asociace hotelů a restaurací. „Je potřeba vyřešit formu pracovního vztahu tohoto personálu. Rozhodně nechceme způsobit problém zaměstnavatelům, tedy lázeňským zařízením,“ doplnil März.

Karlovarský kraj také opět osloví sousední Sasko a Bavorsko a bude s nimi jednat ohledně případné pomoci tamních nemocnic.

autor: nkr | zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio