Přestřelka u Drahotína skončila tragicky

1. březen 2023
Zločiny staré Plzně a okolí

Nedaleko rybníka Drahotín, který najdeme na katastrálním území obce Zruč-Senec, stojí dodnes několik chat. V minulosti je využívali obyvatelé nedaleké Plzně, zejména zaměstnanci Škodových závodů, k rekreaci. Už na konci 20. let minulého století se ale chaty stávaly častým terčem zlodějů.

Majitelé chat se rozhodli ohlídat si svůj majetek za každou cenu. V noci z 22. na 23. prosince 1931 vykonával hlídku Josef Mazura: „Kolem deváté hodiny večer zaslechl šramot a hluk z míst, kde se nacházely chaty dělníků ze Škodovky. Rozhodl se, že se tam půjde podívat,“ začala vyprávět autorka historicky zaměřených publikací Eva Horová.

Ze tmy proti němu najednou vyběhli dva muži. „Na Mazurovo zavolání Stůj! se odpovědělo střelbou z revolveru,“ řekla Horová. Mazura střelbu ze své pistole opětoval. Jedna kulka lupičů vyrazila Mazurovi pistoli z ruky, a předtím jej udeřila tak silně, že ho zranila a srazila ze stráně. Odzbrojený Mazura odběhl do své chaty a ráno se vydal hledat ztracenou čepici a pistoli.

Rybník Drahotín

Našel oboje. A něco navíc k tomu – nehybné tělo zastřeleného zloděje. „Případ nahlásil četnictvu, které vyšetřovalo tragickou srážku. Četníci dospěli k závěru, že Mazura jednal v sebeobraně a nemohl za dané situace jinak než střelbou střelbu opětovat. Lupiči vystřelili celkem pětkrát, Mazura dvakrát. Jedna z těchto dvou střel se zaryla do stromu a druhá trefila do prsou lupiče, čímž ho usmrtila,“ popsala Eva Horová.

Zastřeleným byl 26letý dělník ze Zruče. Kdo byl ale oním druhým ze dvou lupičů? To se dozvíte v přiložené reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio