Posvícenské trarohové koláčky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na těsto:

  • 170 g polohrubé mouky
  • 130 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 125 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 25 g droždí
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • kůra z dobře omytého citrónu
  • sůl
  • 1 vejce na potření
  • Na polití:
  • 70 g másla
  • 2 lžíce rumu

Suroviny na tvarohovou nádivku:

  • 300 g měkkého tvarohu
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 2 žloutky
  • 50 g rozinek na ozdobení

Postup:

Z droždí, lžičky cukru, trochy mouky a několika lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek a ostatní suroviny.

Dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy ani vařečky. Povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.

Vykynuté těsto dáme na moukou poprášený vál a rozdělíme je na dílky těžké asi 10 g. Z každého kousku těsta uděláme dlaní kuličku, položíme na plech, vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 10 minut kynout. Potom střed těstových kuliček stlačíme buď tvořítkem na koláčky nebo dnem menší skleničky či jen prsty.

Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem, střed naplníme tvarohovou nádivkou a ozdobíme rozinkami. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 170°C cca 15 minut.

Upečené, ještě horké koláčky potřeme rozpáleným máslem, do kterého jsme vmíchali rum a bohatě pocukrujeme.

Příprava tvarohové nádivky: Utřeme žloutky s cukrem a postupně vmícháme tvaroh. Nakonec přidáme vanilinový cukr.

Celková doba přípravy cca 2 hodiny.