Perníčky, které se vždycky povedou

Výtvarnice a lektorka kurzů lidových tradic Radka Grösslová poradila, jak na pečení a zdobení perníčků.

Suroviny na těsto:

1 lžička rumu

12 lžic tekutého medu

4 celá vejce

5 lžic rozpuštěného másla

3 lžíce kakaa

35dkg moučkového cukru

2 balíčky prášky do perníku 

1kg hladké mouky

Postup přípravy perníčků:

Tekuté suroviny promícháme ručně metlou. Přidáme 35 dkg prosátého moučkového cukru, 2 prášky do perníku a 3 lžíce kakaa. Znovu promícháme metlou.

Nakonec přidáme 1 kg prosáté hladké mouky. Zpracujeme, dáme na talíř, necháme pod folií 2 hodiny v pokojové teplotě odpočinout. 

Potom rozválíme na 3-4 mm silnou vrstvu. Vytvarujeme formičkami.

Pečeme na 200 stupňů 7 minut. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. 

Perníčky se nesmí zdobit hned po upečení! Necháme 3 dny v klidu.  

Postup přípravy polevy:

Přes kovové sítko 2 polévkové lžíce bílku, smícháme s pudrovým moučkovým cukrem. Cukr přidáváme postupně, že je poleva hezky táhlá. 

Zdobíme sáčky na zdobení. 

zdroj: Radka Grösslová