Pečivo z lincového těsta. Klášterní recept z roku 1922
Recept pochází z olomouckého kláštera u Oršulinek z roku 1922. Jde o linecké těsto, ale pod názvem lincové je skutečně ve starých recepturách uváděno.
- 400 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 120 g másla
- 2 vejce
- citrónová kůra
- Na krém: 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g strouhané čokolády
- 2 lžíce rumu
- čokoládová poleva
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v chladu odpočinout. Pak ho na pomoučeném vále vyválíme na placku o síle 2–3 mm. Tvořítkem vykrajujeme oblíbené tvary, které ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Po vychladnutí vždy dva stejné slepíme krémem. Slepené pečivo ozdobíme čokoládovou polevou. Po řádném zaschnutí uložíme v chladu a suchu.
Příprava krému: Nejprve utřeme máslo s cukrem a potom přidáme strouhanou čokoládu a rum. Dobře promícháme.
Doba potřebná ke změknutí: 7 dnů
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.