Skříňový betlém v Kašperských Horách se rozrostl o další figurky, jejich předlohou jsou skutečné osobnosti

26. prosinec 2023 11:30

Asi tak čtyři centimetry měří kastelán šumavského hradu Kašperk Václav Kůs – ne ve skutečnosti, ale jako nová figurka ve skříňovém betlému, kterým se pyšní Kašperské Hory. Co dalšího do betlému letos přibylo?

Už skoro tři sta figurek stojí v Kašperskohorském skříňovém betlému. Jesličky, které najdeme v šumavských Kašperských Horách v budově radnice, postavili a od roku 2012 doplňují o nové figurky a prvky místní řezbář Vladivoj Hrach a truhlář a díky betlému dnes už i řezbář Jiří Brož. V jesličkách najdeme zmenšeniny městských budov, současných a bývalých obyvatel a také dalších osobností, jež jsou s Kašperskými Horami spojeny nebo město nějak proslavily.

Stejně jako každý rok i letos několik dřevěných figurek přibylo. „Vyrobili jsme paní Staňkovou, místní dětskou lékařku, která zde sloužila téměř třicet let. Je součástí takové trojfigury spolu s mladou maminkou s kočárkem. Dále přibyl majitel Bílé Růže Petr Smětal a také kastelán hradu Kašperk Václav Kůs a kulturní referent Radek Nakládal.“

Betlém v budově radnice je k vidění celoročně, v závěru roku bude přístupný mezi svátky, kdy si ho lidé můžou prohlédnout i v rámci speciálních vánočních komentovaných prohlídek města.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio