Carmina Přeštice: Nad horama vyšla hvězda

26. prosinec 2023

V roce 2019 natočil v Českém rozhlasu Plzeň vánoční album pěvecký sbor Carmina Přeštice.

Když zpívají, cítíte pohlazení po duši. Slyšíte něhu, lásku a naději. Máte pocit, že zpěv přichází odněkud shora, a když zavřete oči, stáváte se jeho součástí. Prostupuje vaším tělem, chtěli byste jej vnímat bez přestání. Tak si to užijte. Jste totiž na vystoupení ženského pěveckého sboru Carmina Přeštice.

Cesta tohoto vynikajícího seskupení začala v roce 1989 a svůj um jeho členky vyvezly už do Francie, Německa, Španělska, Slovenska a Itálie. Přivezly si odtud krásná a zasloužená ocenění. Cesta k těmto poctám byla jistě trnitá. U zrodu tohoto nového sboru však stál zkušený zpěvák Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni Jiří Langmajer. Sbor vedl celých 17 let. S karmínkami spolupracovali například plzeňský hudební skladatel Jaromír Bažant, countryová skupina Rangers - Plavci, legendární basista plzeňské opery Milan Bürger, vynikající mandolinista Radim Zenkl nebo herečka Jitka Smutná. Až budou karmínky někde blízko vás zpívat, nenechte si je ujít. Nebudete litovat. Jako odměnu za to, že jste nezůstali doma, dostanete krásné hlasy a pohodovou a pozitivní atmosféru. Ženský pěvecký sbor Carmina z Přeštic má totiž dar předávat ostatním naději a úsměv.

Ukázkou jejich umění je jedna ze skladeb, které karmínky zařadily na jejich zatím poslední album. Natočily ho v Českém rozhlasu Plzeň v roce 2019. Je vánoční a je jedním slovem vynikající. Je na něm i píseň Nad horama vyšla hvězda, kterou napsal Petr Ulrych.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio