Pečená husa

V tomto receptu pokračujeme ve svatomartinských receptech. Recept na husu pečenou s jablky je trochu jiný, než jsme zvyklí, majoránka nenaruší chuť, naopak zvýrazní. Spolu s navinulými jablky jde o skvělou kombinaci. Ať už si vyberete k pečené huse doporučený kompot, nebo dušené zelí, neprohloupíte v žádném případě.

Suroviny na 6-8 porcí:

1 mladá husa o hmotnosti cca 3 kg

majoránka

4–6 nakyslých jablek

trochu cukru

sůl

Postup:

Husu zevnitř i zvenku posolíme a okořeníme majoránkou. Naplníme ji oloupanými jablky bez jádřince, do kterých jsme dali trochu cukru.

Pečeme ve vyhřáté troubě doměkka. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a odebíráme vypečené sádlo.

Podáváme s jablkovým kompotem.

Doporučená příloha: vařené brambory, jemné bramborové knedlíky, bramborové noky.

Místo jablečného kompotu můžeme pečenou husu podávat s červeným zelím s jablky.

Červené zelí dušené s jablky

Suroviny na šest porcí:

cca 1 kg nakrouhaného červeného hlávkového zelí

2 oloupaná jablka

1 lžíce oleje

1 cibule

1 stroužek česneku

špetka kmínu

5 lžic vinného octa

3 lžíce vody

2 lžíce cukru

3 jalovčinky

sůl

Postup:

Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, potom přidáme nakrouhané zelí, na plátky nakrájená oloupaná jablka a česnek, ocet, kmín, vodu, cukr, jalovčinky a sůl. Promícháme a pod poklicí dusíme, dokud zelí není měkké.

Zelí nezahušťujeme, jen šťávu, kterou pustí, vydusíme.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň