Ořechové řezy

Perfektní moučník neodolatelné chuti. Pochází Maďarska. Jak je známo, maďarská kuchyně a její vynikající moučníky jsou velice populární a proslavené po celém světě. Tyto ořechové řezy nás v tomto názoru jen utvrdí. Zpestřeme si jimi sváteční dny letošních Velikonoc.

Suroviny na těsto:

8 bílků

300 g moučkového cukru

300 g mletých vlašských ořechů

Suroviny na krém:

8 žloutků

200-250 g moučkového cukru nebo jemného krystalu

3 lžíce hrubé mouky

400 ml mléka

250 g másla

1 vanilkový cukr

rum

tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu

čokoládová poleva

Postup přípravy placek:

Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého postupně zašleháváme cukr. Nakonec lehce vmícháme mleté vlašské ořechy.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Každou rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, pomazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 150 °C do zrůžovění.

Upečené placky spojíme krémem a povrch ozdobíme šmouhami z čokolády. Moučník je křehký, krájíme ho ostrým nožem.

Postup přípravy krému:

Z mléka, vanilkového cukru a mouky uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout.

Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně přidáváme žloutky. Když hmota zesvětlá a zvětší svůj objem, zašleháme do ní studenou kaši.

Ochutíme rumem a ještě jednou našleháme, aby byl krém nadýchaný.

Příprava tohoto moučníku trvá přibližně 1,5 hodiny.