Ořechové řezy

Perfektní moučník neodolatelné chuti pochází Maďarska. Maďarská kuchyně a její vynikající moučníky jsou velice populární a proslavené po celém světě. Tyto ořechové řezy to potvrzují. Zpestřeme si jimi sváteční dny letošních Velikonoc.

Ingredience
  • Suroviny na těsto: 8 bílků
  • 300 g moučkového cukru
  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • Suroviny na krém: 8 žloutků
  • 200-250 g moučkového cukru nebo jemného krystalu
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 400 ml mléka
  • 250 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • rum
  • tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu
  • čokoládová poleva

Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého postupně zašleháváme cukr. Nakonec lehce vmícháme mleté vlašské ořechy.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Každou rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, pomazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 150 °C do zrůžovění.

Upečené placky spojíme krémem a povrch ozdobíme šmouhami z čokolády. Moučník je křehký, krájíme ho ostrým nožem.

Postup přípravy krému:

Z mléka, vanilkového cukru a mouky uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout.

Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně přidáváme žloutky. Když hmota zesvětlá a zvětší svůj objem, zašleháme do ní studenou kaši.

Ochutíme rumem a ještě jednou našleháme, aby byl krém nadýchaný.

Příprava tohoto moučníku trvá přibližně 1,5 hodiny.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň