Ořecháče
Ideální pečivo, když na poslední chvíli zjistíme, že by bylo třeba ještě něco upéct. Ořecháče jsou rychlé, brzy měkké, bez mouky, nepřeslazené, zdravé a výborné! Navíc, letos se urodilo hodně ořechů a tímto receptem je velmi dobře využijeme.
Suroviny:
250 g mletých vlašských ořechů
150 g moučkového cukru
2 lžíce meruňkové zavařeniny
1–2 syrové bílky (podle velikosti)
1 lžíce silné kávy
jádra vlašských ořechů na ozdobu
Postup:
Mleté ořechy smícháme s cukrem, zavařeninou, s bílky a kávou. Vypracujeme těsto, které má konzistenci husté kaše.
Lžičkou tvoříme na plech, vyložený pečícím papírem, malé hromádky, které klademe od sebe. Musíme počítat s tím, že pečením nabudou. Každou hrudku ozdobíme kousky vlašských ořechů.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160 °C do zlatova.
Mírně prochladlé ořecháče sloupneme z pečícího papíru a uložíme do krabice.
Toto pečivo je měkké za 3 dny.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přiblině 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.