Ořecháče

Ideální pečivo, když na poslední chvíli zjistíme, že by bylo třeba ještě něco upéct. Ořecháče jsou rychlé, brzy měkké, bez mouky, nepřeslazené, zdravé a výborné! Navíc, letos se urodilo hodně ořechů a tímto receptem je velmi dobře využijeme.

Suroviny:

250 g mletých vlašských ořechů

150 g moučkového cukru

2 lžíce meruňkové zavařeniny

1–2 syrové bílky (podle velikosti)

1 lžíce silné kávy

jádra vlašských ořechů na ozdobu

Postup:

Mleté ořechy smícháme s cukrem, zavařeninou, s bílky a kávou. Vypracujeme těsto, které má konzistenci husté kaše.

Lžičkou tvoříme na plech, vyložený pečícím papírem, malé hromádky, které klademe od sebe. Musíme počítat s tím, že pečením nabudou. Každou hrudku ozdobíme kousky vlašských ořechů.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160 °C do zlatova.

Mírně prochladlé ořecháče sloupneme z pečícího papíru a uložíme do krabice.

Toto pečivo je měkké za 3 dny.

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přiblině 1,5 hodiny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.