Opilé kuře
podle paní Hanky z Chebu
Suroviny :
1 celé kuře 11/2 kg
1 plechovka piva ( stačí 2dcl)
Na marinádu:
2 lžíce medu
3 lžíce oleje
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíce vinného octa
sůl, 4 stroužky česneku
1 malá lžička chilli koření
1 lžíce chilli omáčky
Postup:
Kuře omyjeme, osolíme a připravíme jako na grilování. Suroviny na marinádu smícháme dohromady a připravíme na pánvi. Kuře vložíme do misky, zalijeme marinádou a necháme asi 1 hodinu marinovat. Otevřeme plechovku s pivem, v plechovce necháme pouze 2 dcl piva zbytek vypijeme. Do plechovky uděláme další 2 díry. Plechovku postavíme na plech vyložený pečícím papírem, kuře posadíme na plechovku a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180°C cca 50 minut.
Po upečení kuře vyndáme z trouby a odstraníme plechovku.
Přílohy: brambory, opečené brambory, chléb
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.