Opilé buchty

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

zaslal Jiří Pondělík st. z Blovic


Suroviny:

1 kg polohrubé mouky
20 dkg cukru krupice
18 dkg másla
5 dl mléka
2 žloutky
7 dkg droždí
špetka soli
mouka na vál
máslo na potření

Náplň:

švestková povidla ochucená rumem


Postup:

Z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek. Smícháme ho s moukou, cukrem a žloutky, přidáme rozehřáté máslo, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi půl hodiny kynout. Pak na pomoučeném vále z těsta utvoříme placičky, do jejich středu umístíme povidla a těsto spojíme.
Rozpuštěným máslem vymažeme pekáč a vkládáme do něj buchty, které též ze všech stran potřeme. Znovu necháme buchty kynout asi půl hodiny a pečeme v dobře předehřáté troubě dozlatova. Během pečení ještě buchty několikrát potřeme na povrchu máslem.
Po upečení je vyklopíme a po vychladnutí pocukrujeme.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.