Opilé buchty
zaslal Jiří Pondělík st. z Blovic
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
20 dkg cukru krupice
18 dkg másla
5 dl mléka
2 žloutky
7 dkg droždí
špetka soli
mouka na vál
máslo na potření
Náplň:
švestková povidla ochucená rumem
Postup:
Z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek. Smícháme ho s moukou, cukrem a žloutky, přidáme rozehřáté máslo, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi půl hodiny kynout. Pak na pomoučeném vále z těsta utvoříme placičky, do jejich středu umístíme povidla a těsto spojíme.
Rozpuštěným máslem vymažeme pekáč a vkládáme do něj buchty, které též ze všech stran potřeme. Znovu necháme buchty kynout asi půl hodiny a pečeme v dobře předehřáté troubě dozlatova. Během pečení ještě buchty několikrát potřeme na povrchu máslem.
Po upečení je vyklopíme a po vychladnutí pocukrujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.