O blahodárných účincích třeboňské rašeliny se přesvědčili lidé po celém světě

13. červenec 2020

Na břehu jihočeské Zlaté stoky, propojující rybníky Rožmberk a Svět, leží malebné historické městečko Třeboň. A i když jako každé správné sídlo u nás mělo v minulosti své lázně i lazebníka, nejspíš by nikoho z jeho dávných obyvatel nenapadlo, že se Třeboň jednou stane vyhlášeným lázeňským městem.

Třeboňské lázně vděčí za svůj vznik místnímu učiteli Václavu Huckovi. Ten přišel vyučovat v polovině 19. století na třeboňskou chlapeckou školu a zároveň se hned zapojil do dění ve městě. Záhy se stal respektovanou osobností, bez které se neobešla většina tehdejších kulturních akcí.

V roce 1875 podnikl se svojí rodinou okružní cestu po západočeských lázních a byl jimi uchvácen. Líbila se mu čistota ulic, kolonády, fascinoval ho i ekonomický profit, který lázeňství přinášelo. Zároveň činorodému kantorovi došlo, že i Třeboň by mohla vsadit na stejnou kartu. Bohaté zdroje léčivé rašeliny v okolních lesích, kulturní zázemí města, včetně vlastního divadla a dostupnost železnicí, to vše podle Václava Hucka předurčovalo Třeboň k tomu, aby i ona se stala lázeňským městem. Když si ještě nechal udělat rozbor místní rašeliny, který ukázal, že má v sobě víc léčivých látek, než ta, která se tehdy používala v Mariánských Lázních, bylo rozhodnuto.

Bertiny lázně Třeboň

A tak ani ne deset let po návratu z výletu otevřel Václav Hucek první třeboňské lázně. V nově vystavěném lázeňském domě bylo zpočátku jen třináct pokojů pro devatenáct hostů. Nejprve lázně navštěvovali pouze místní muži, časem se přidaly ženy a nakonec se objevila i přespolní klientela a po pár letech i ta zahraniční. Z lázeňských knih vyčteme, že mezi pacienty byli lidé z bavorského Pasova, Mnichova, ze srbského Noviho Sadu, Londýna i vzdáleného Chicaga a Filadelfie.

Na konci svého života převedl Václav Hucek prosperující lázně na svou neteř. Té se ale podnikatelsky nedařilo, a tak na sklonku 30. let minulého století upadající lázně odkoupilo město Třeboň. Městská správa během dvou let budovu zrekonstruovala, navýšila její kapacitu a nastartovala novou etapu třeboňského lázeňství.

V současnosti najdete lázně nejen na místě, kde stávala původní budova, ale od 70. let minulého století slouží lázeňské péči rovněž areál Aurora, vybudovaný na břehu rybníka Svět. Díky rašelině se v Třeboni léčí bolestivé stavy páteře a kloubů, poúrazové a pooperační stavy, například po kloubních náhradách, artrózy, revmatická onemocnění, Bechtěrevova nemoc, dna a hyperurikemický syndrom či bolestivé stavy měkkých tkání.

autor: Filip Černý
Spustit audio