Nový český film Bod obnovy se soustředí na základ žánru sci-fi

21. září 2023

Dlouho očekávaný český snímek Bod obnovy vstupuje do tuzemských kin. Premiéru měl právě dnes. Naším hostem proto byl režisér filmu Robert Hloz.

Snímek zažil zvláštní uvedení v nesoutěžní sekci letošního Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Film se zabývá existenciální otázkou, zda si lidstvo zaslouží druhou šanci.

Do žánru science-fiction se čeští filmaři obecně často nepouštějí. Výjimkou je tým kolem Roberta Hloze, který vytvořil Bod obnovy. Podle něj budeme moct v budoucnosti využít v případě úmrtí digitální zálohu těla a žít dál. Hlavní hrdinka, agentka Em, ve filmu řeší případ porušení základního pravidla procesu.

O filmu:

Představte si, že žijete v roce 2041, kdy máte právo být po nehodě či jiné nepřirozené smrti oživeni. Stačí si jen pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti – bod obnovy. Agentka Em právě dostává do rukou případ, kdy byla základní pravidla obnovy porušena. Bod obnovy oběti byl smazán a Em tak má před sebou výjimečný zločin. Strhující příběh zasazený do blízké budoucnosti, kdy technologie budou zaručovat lepší život a lidé si budou moci zaplatit jeho prodloužení.

Do role hlavní hrdinky, agentky Em Trochinowské, tvůrci obsadili herečku Andreu Mohylovou. Postavu ředitele Institutu bodu obnovy Rohana ztvárnil Karel Dobrý.

Podle režiséra Hloze je natáčení sci-fi náročnější, než dělat film ze současnosti.

Robert Hloz se narodil roku 1989 v Brně. Jeho studentský film Podtlak z roku 2009 byl oceněn na několika festivalech a se studentským filmem Mlýn vyhrál Kodak Student Gold Award a Noc Filmových Nadějí 2011.

Spustit audio

Související