Herec Václav Neužil: Bod obnovy má v sobě něco, co jsem u českých filmů dlouho neviděl

5. červenec 2023

Před dvěma lety herec Václav Neužil doslova zazářil ve filmu Davida Ondříčka Zátopek. Film byl nominován na Oscara a Václav Neužil za roli Emila Zátopka získal Českého lva. Dlouholetý člen Dejvického divadla letos do Karlových Varů přijel představit scifi film režiséra Roberta Hloze Bod obnovy. Těsně před jeho uvedením si s ním povídala Jana Strejčková.

Jaký jste filmový divák?
Jsem vehementní filmový divák a velký fanoušek. Moje láska k herectví vznikla i z toho, že jsem vyrůstal v rodině, kde se hodně koukalo na filmy. Byl filmový klub České televize v devadesátých letech a na to mě otec navedl a zamiloval jsem se do filmu. Jsem velkej konzument, typický divák, ze kterého mají festivaly radost.

Do Karlových Varů přijíždíte s filmem Bod obnovy…
Je to tak. Je to česká scifi, to samo o sobě budí pozornost. Věřím, že to bude budit pozornost i po projekci, a že budeme mít ohlasy, které tomu filmu prospějou. Strašně to tomu přeju. Ti tvůrci na tom pracujou možná osm let. Má to v sobě něco, co jsem u českých filmů dlouho neviděl. Nejde poznat odkud ten film je.

Jaká je vaše role?
Já hraju roli agenta Mansfelda. Jsem policajt, agent tajné služby, zastupuji establishment, proti kterému bojuje hlavní hrdinka agentka Trochinowská, kterou hraje Andrea Mohylová. Mám tam s ní takový spor, ale nechci prozrazovat víc.

Co mu dala role Emila Zátopka? Jak prožívá karlovarskou filmovou přehlídku? A co ho v nejbližší době čeká? I to uslyšíte v rozhovoru!

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.