Film Bod obnovy beru jako velké varování, mám z toho trošku strach, říká Iveta Dušková

6. červenec 2023

Karlovy Vary žijí 57. ročníkem Mezinárodního filmového festivalu. Na něm mohli filmoví fanoušci potkat také herečku, režisérku a divadelní ředitelku Ivetu Duškovou. Přímo v centru festivalového dění v karlovarském hotelu Thermal si s ní povídal Josef Šorfa. 

Na co se v Karlových Varech těšíte?
Já jsem sem přijela jen na premiéru filmu Bod obnovy. Na film se těším, viděla jsem pracovní verzi, tak jsem zvědavá, jak to vyšperkovali a jak to vypadá teď.

Vy jste jeden z mála lidí, který ví, na co se může lidstvo těšit a čeho se obávat v roce 2041. Pokud to bude vypadat jako ve filmu Roberta Hloze Bod obnovy, jak by se vám v takovém světe žilo?
Já to beru jako velký varování, že tudy cesta opravdu nevede. Ta doba je samozřejmě hrozně přetechnizovaná a vyvíjí se to směrem nějaké, nechci to říkat, ale dystopické společnosti. Mám z toho trošku strach.

Vás diváci uvidí jako Viktorovu tetu. Jaká je to role?
Viktorova teta je žena zhruba v mém věku, která je vědomá, hodně zemitá a přírodní. Uvědomila si, že tudy cesta nevede, vymanila se ze systému, žije na farmě jako před 200 lety. Kdybych žila v této době, tak žiju jako Tereza Dudková.

Co vy a moderní technika? Užíváte služeb umělé inteligence?
Ne, já mám jen chytrého muže. Nemám nic chytrého, protože jednak nesnáším, když je nějaká věc chytřejší než já, navíc jsem technicky nezdatná. Nejsem příznivcem technologie.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio