Zelná hlávka z kynutého těsta. Zelí neshánějte, jedná se o vynikající pečivo

Marně v tomto receptu budete hledat zelí. Pečivo dostalo takový název jen proto, že mladou, rozčepýřenou hlávku zelí připomíná.

Ingredience
  • Na těsto: 500 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 100 ml vlažné vody
  • 70 ml oleje
  • 2 lžičky octa
  • 1 lžička cukru
  • 20 g droždí
  • 1 lžička soli
  • Na nádivku: 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžička soli
  • 1 - 2 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic smetany
  • sezam nebo mák na posypání, žloutek na pomazání, máslo na vymazání pekáče

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu mouky, zamícháme a na teplém místě necháme vykynout. Z mouky, vykynutého kvásku a všech ostatních surovin vypracujeme tužší těsto, které se nechytá vařečky ani stěny mísy. Jeho povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme cca 20 minut kynout.

Potom těsto na pomoučeném vále vyválíme na obdélník o tloušťce 1 cm a po celé ploše ho potřeme nádivkou, připravenou smícháním všech uvedených surovin. Stočíme do rolády a tu nakrájíme na trojúhelníky, které naskládáme do máslem vymaštěného pekáče nebo zapékací mísy. Povrch pomažeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem nebo sezamem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme při 160 °C cca 30 minut dozlatova.

Trojúhelníčky z kynutého těsta

Prochladlé pečivo se dá snadno rozdělit. Podáváme jako loupáčky s marmeládou či medem nebo jako přílohu k polévkám, bílým omáčkám, čočce, dušené mrkvi apod. Toto pečivo je ovšem výborné také jen jako pochoutka. Díky náplni vydrží dlouhé vláčné.

autor: iko