Bulgur se sýrem a zeleninou. Velmi zdravý a jednoduchý pokrm
Bulgur se získává z celých zrn tvrdé pšenice, jde tedy o obilný produkt. Je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálů. Jeho užití je téměř univerzální.
- 2 dl bulguru
- 4 dl zeleninového vývaru (lze připravit z kostky)
- 50 g tvrdého nastrouhaného sýru
- 2 plátky šunky
- 300 g sezónní zeleniny (může být i mražená)
- 1 malý pórek
- svazek bylinek (petrželka, pažitka, tymián, bazalka, …)
- 1 plná lžíce másla
- sůl
Bulgur v několika vodách propereme, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme cca 10 minut. Potom do něj vmícháme část nasekaných bylinek, polovinu másla, zamícháme a pod pokličkou necháme vsáknout všechnu tekutinu, ale více už nevaříme. Mezitím si na zbývajícím másle podusíme najemno nakrájený pórek a nadrobno nakrájenou očištěnou zeleninu. Použijeme-li zeleninu mraženou, tak ji máme již připravenou. Podlijeme malým množstvím vývaru a dusíme do měkka, lépe však al dente. Tekutinu odpaříme, aby nebyla zelenina příliš mokrá, osolíme a můžeme servírovat. Do středu talíře dáme kopeček vařeného a ochuceného bulguru, kolem dokola ozdobíme podušenou zeleninou, vše posypeme nastrouhaným sýrem, zbylými bylinkami a najemno nakrájenou šunkou. Podáváme se saláty z čerstvé zeleniny.
Když vynecháme šunku, tak je tento pokrm vhodný i pro vegetariány.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka