Treska s citrónovou omáčkou

Šetrná úprava ryby, při níž vynikne jemná chuť masa. Někomu by se mohl zdát pokrm fádní, proto je zvýrazněný citrónovou omáčkou. Recept pochází z řecké kuchyně.

Ingredience
  • 600 g filetů z čerstvé tresky (možno použít i mraženou rybu)
  • sůl
  • 100 g strouhanky
  • 100 g másla
  • Na omáčku: 50 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 2 dl sladké smetany
  • mletý bílý pepř
  • kůra i šťáva z 1 citrónu
  • sůl

Nejprve připravíme omáčku. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu a mouku, kterou necháme zpěnit. Za stálého míchání přilijeme citrónovou šťávu a potom smetanu. Osolíme, podle chuti okořeníme mletým bílým pepřem a povaříme asi 1 minutu. Do jiné nádoby nalijeme cca 1 dl vody, vložíme do ní osolené filety z tresky a pod poklicí dusíme cca 7 minut. Měkkou tresku opatrně přeneseme na mísu, polijeme ji připravenou omáčkou a posypeme na másle osmaženou strouhankou. Podáváme obložené čerstvou zeleninou a plátky citrónu.

Příloha: brambory v různých úpravách, zeleninové saláty

Při konzumaci nezapomeňte na výborné bílé víno. Doporučujeme naše Rulandské šedé nebo Ryzlink vlašský.

autor: iko