Guláš z vepřových jazyků po vídeňsku
Jemné maso vepřových jazyků jistě ozvláštní leckterou kuchyni. Příprava dá sice o něco více práce, díky loupání jazyků, ale vynaložená námaha stojí za to.
- 750 g vepřových jazyků
- 70 g sádla nebo oleje
- 350 g cibule
- 1 lžíce mleté papriky
- 70 g rajčatového protlaku
- 1 lžíce octa
- mletý pepř
- 1 – 2 lžíce jíšky
- sůl
- vývar
Jazyky očistíme, vypereme a přelijeme vroucí vodou. Po několika minutách je vyndáme a namočíme do studené vody. Po chvilce půjdou jazyky dobře sloupnout. Kdyby nešla práce úplně hladce, tak jazyky povaříme cca 10 minut a to již bude úspěch jistý.
Sloupnuté a osušené jazyky nakrájíme na plátky o tloušťce cca 1 cm. Na sádle dozlatova a osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené jazyky, mletou papriku a rajčatový protlak. Osolíme, opeříme, pokapeme octem, zamícháme a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení mícháme a podle potřeby podléváme vývarem. Guláš zahustíme jíškou, necháme chvíli povařit a můžeme podávat. Jíšky není třeba dávat mnoho, rozvařená cibule guláš také částečně zahustí.
Příloha: typickou přílohou jsou rakouské špecle, ale i různé druhy knedlíků (kynuté, bramborové, žemlové,…), dušená rýže, těstoviny, chléb, čerstvá zelenina
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.