Rozcuchaná nevěsta

Krkonošský pokrm s líbezným názvem. Nastrouhané brambory trčí z pekáče a připomínají rozcuchané vlasy. 

Suroviny na čtyři porce:

750 g ve slupce vařených brambor

750 g jablek

100 g cukru

250 ml smetany

3 vejce

skořice, rozinky, máslo

Postup:

Den předem vařené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubší nudličky. Na stejném struhadle nastrouháme i oloupaná jablka, která promícháme s cukrem, skořicí a rozinkami. Pekáč nebo zapékací misku silně vymažeme máslem.  Na dno lehce rozprostřeme vrstvu nastrouhaných brambor, na ně dáme vrstvu připravených jablek a završíme vrstvou brambor. Zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci a pečeme dočervena. Upečený pokrm pokapeme rozpuštěným máslem.

Celková doba přípravy je přibližně 1,5 hodiny.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň