Perníčky, které se vždycky povedou
Výtvarnice a lektorka kurzů lidových tradic Radka Grösslová poradila, jak na pečení a zdobení perníčků.
Suroviny na těsto:
1 lžička rumu
12 lžic tekutého medu
4 celá vejce
5 lžic rozpuštěného másla
3 lžíce kakaa
35dkg moučkového cukru
2 balíčky prášky do perníku
1kg hladké mouky
Postup přípravy perníčků:
Tekuté suroviny promícháme ručně metlou. Přidáme 35 dkg prosátého moučkového cukru, 2 prášky do perníku a 3 lžíce kakaa. Znovu promícháme metlou.
Nakonec přidáme 1 kg prosáté hladké mouky. Zpracujeme, dáme na talíř, necháme pod folií 2 hodiny v pokojové teplotě odpočinout.
Potom rozválíme na 3-4 mm silnou vrstvu. Vytvarujeme formičkami.
Pečeme na 200 stupňů 7 minut. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Perníčky se nesmí zdobit hned po upečení! Necháme 3 dny v klidu.
Postup přípravy polevy:
Přes kovové sítko 2 polévkové lžíce bílku, smícháme s pudrovým moučkovým cukrem. Cukr přidáváme postupně, že je poleva hezky táhlá.
Zdobíme sáčky na zdobení.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.