Biskupský chlebíček s červenou řepou

Že se nehodí červená řepa do moučníku? Že se z ní dají připravit jen saláty, boršč či ji sterilovat ve sladkokyselém nálevu? Tyto předsudky jsou už překonány, A to je dobře. Její využití je totiž nesmírně veliké.

Je moc dobře, že se červená řepa poslední dobou dostává do popředí zájmu konzumentů. Je totiž velice zdravá a navíc lahodná. A tato kombinace se nevidí často. Když se něco moc dobré, obvykle to nebývá zdravé a právě naopak. Chceme-li pro sebe a hlavně pro své zdraví, pak dejme v kuchyni červené řepě zelenou.

Suroviny:

150 g vařené červené řepy

250 g polohrubé mouky

200 g třtinového cukru

1 lžíce rumu

2 lžičky kypřícího prášku

3 vejce

150 ml oleje

70 g čokolády

30 g rozinek

30 g mandlí

30 g ořechů

30 g kandovaného ovoce

mléko podle potřeby

sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Uvařenou řepu oloupeme a rozmixujeme, kandované ovoce, mandle a ořechy nahrubo nakrájíme.

Do mísy prosejeme mouku, promíchanou s kypřícím práškem, přidáme celá vejce, cukr, rum, změklou čokoládu, olej, rozmixovanou řepu a nakrájené kandované ovoce, rozinky, mandle a ořechy.

Vše dobře promícháme a těsto nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček. Těsto by mělo být jako těsto bábovkové. Je-li příliš husté, přidáme několik lžic mléka.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 45 minut při 170 °C.

Upečený moučník vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Podle své fantazie ozdobíme polevou, šlehačkou nebo jen pocukrujeme.

Recept vám zabere zhruba jeden a půl hodiny.