Pečený králík plněný velikonoční nádivkou
podle Romana Kareše z Hotelu u Zeleného stromu v Nepomuku
Suroviny pro 4 porce:
1 králík
150 g špeku
300 g cibule
50 g česneku
5 polévkových lžic plnotučné hořčice
4 dcl bílého vína
sůl a pepř
Nádivka:
6 rohlíků
10 dkg vařeného uzeného masa
10 dkg králičích jater
2 dcl vývaru z uzeného masa
6 vajec
50 g másla
50 g čerstvě nastrouhaného křenu
3 mladé cibulky
bylinky libeček a petrželka
muškátový oříšek
sůl a pepř
Postup:
Očištěného králíka prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Česnek prolisujeme a smícháme s hořčicí. Touto směsí potřeme králíka zvenku i zevnitř. Králíka naplníme nádivkou a kůži na břišní části spojíme špejlí. Vložíme do pekáčku s cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijeme vínem a pečeme při 180° C cca 60 - 90minut. Během pečení přeléváme šťávou.
Nádivka:
Na sádle orestujeme cibulku s králičími játry, necháme zchladit. Rohlíky nakrájíme na kostičky, navlhčíme vývarem z uzeného masa, přidáme žloutky, pokrájené uzené maso, vychladlá játra, jemně posekanou mladou cibulku, bylinky, křen a rozpuštěné máslo. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a vše promícháme. Z bílku vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do těsta a nádivkou pak plníme králíka.
Přílohy: brambory na různé způsoby
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.