Obrácená buchta s jablky
podle paní Zdeňky z Klatovska.
Suroviny:
1 kg jablek
Suroviny na těsto:
4 vajíčka
1 hrnek krystalového cukru
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Suroviny na krém:
¾ litru mléka
2 vanilkové pudinky
1 máslo
10 dkg moučkového cukru
Postup:
Krém - máslo smíchané s moučkovým cukrem vmícháme do vychladlého uvařeného pudingu. Dobře promícháme a necháme stranou.
Na dno pekáčku rozprostřeme alobal, na něj dáme nastrouhaná jablka. Na ně pak nalijeme těsto ze surovin výše.
Pečeme v troubě na cca 180 °C zhruba 20 minut. Necháme vychladnout a poté obrácené vyklopíme na pevnou podložku. Stáhneme alobal a nahoru dáme krém.
Následně můžeme posypat kakaem nebo strouhanou čokoládou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.