Kuřecí špízy se sýrem
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 3-4 porce:
- 250 g kuřecích prsou
- 250 g ementálu nebo sýra podobného typu
- 50 g anglické slaniny
- kořenící směs gurmán nebo jiné oblíbené koření nebo bylinky
- sůl
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- sezam
- olej
Postup:
Maso a sýr nakrájíme na kostky o velikosti cca 2x2 cm, slaninu na plátky. Maso osolíme a okořeníme oblíbeným kořením. Na jehlu nebo špejli střídavě napichujeme maso a sýr, prokládáme plátky slaniny. Připravení špízy obalíme v mouce, protáhneme rozšlehanými vejci a nakonec obalíme ve strouhance, do které jsme promíchali sezamová semínka. Aby sýr při smažení nevytékal, obalujeme dvakrát ve vejcích a ve strouhance. Připravené špízy smažíme ze všech stran v rozpáleném oleji do zlatavého zabarvení.
Doporučená příloha: brambory v různých úpravách, bramborová kaše, chléb, zeleninové saláty, dušená zelenina, čerstvá nebo nakládané zelenina.
Poznámka:
Solíme opatrně, obzvlášť v případě, že použijeme k ochucení kořenící směs, která obsahuje sůl!
Celková doba přípravy je cca 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.