Kuřecí prsa s pomerančovou omáčkou
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4 porce:
- 8 ks kuřecích prsíček
- 1,5 dl pomerančové šťávy (může být i džus)
- 1 pomeranč
- 20 g hnědého přírodního cukru
- 1 polévková lžíce ostré hořčice
- 40 g másla
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 kávová lžička škrobu
- 1 polévková lžíce vegety nebo podobného dochucovacího koření
Postup:
Do pánve dáme polovinu uvedeného množství másla a olej. V rozpáleném tuku z obou stran opečeme kuřecí prsíčka, která jsme předem otřeli vlhkým ubrouskem, lehce naklepali a mírně osolili. Z každé strany opékáme cca 6 - 8 minut.
Opečené maso odložíme na teplý talíř nebo mísu. Do výpeku nalijeme pomerančovou šťávu, přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče, cukr, hořčici a povaříme asi 3 minuty. V malém množství studené vody rozmícháme škrob, a touto směsí zahustíme omáčku. Zjemníme zbylým máslem a na závěr do omáčky vložíme na tenké plátky nakrájený pomeranč. Omáčku už jen prohřejeme.
Maso naservírujeme na talíře a přelijeme horkou omáčkou a obložíme plátky pomeranče. Na jednu porci jsou počítány 2 ks kuřecích prsíček.
Nejvhodnější přílohou je dušená nebo vařená rýže.
Celková doba přípravy cca 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.