Mandlové věnečky
podle paní Marie ze Starého Lázu.
Suroviny na těsto:
250 g másla
250 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
2 žloutky
200 g strouhaných mandlí
5 lžic rumu
trocha citronové kůry
1 žloutek na potření
Suroviny na posypání:
hrubý cukr krystal a sekané mandle
Suroviny na slepení:
100 g marmelády
50 g strouhaných piškotů
Postup:
Z másla, mouky, cukru, žloutků, mandlí, rumu a citrónové kůry vypracujeme těsto. Zabalíme do mikroténové fólie a necháme do druhého dne v lednici.
Z těsta vyválíme asi 3mm plát a vykrájíme věnečky. Dáme na vymazaný, nebo pečícím papírem vyložený plech, polovinu věnečků potřeme žloutkem, posypeme cukrem a mandlemi. Pečeme při 180°C asi 12 minut.
Věnečky necháme vychladnout, neposypané věnečky mažeme marmeládou smíchanou s piškoty a přilepíme sypaným věnečkem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.