Pučálka
Tento tradiční vánoční pokrm se připravoval již ve středověku. Pučálka se podávala a podává na Štědrý večer jako postní pokrm. V tom případě se nepoužívají škvarky ani sádlo, ale upravuje se na sladko s medem či rozinkami.
Suroviny:
400 g suchého zeleného neloupaného hrachu
4 lžíce oleje
2 lžíce sádla se škvarky
sůl
Postup:
Přebraný hrách propláchneme, nasypeme do mísy a zalijeme vlažnou vodou. Při pokojové teplotě necháme naklíčit. Klíčky se obvykle objeví třetí den. Pak hrách scedíme a necháme ho na sítu okapat. Na rozehřátém oleji ho krátce opražíme. Na závěr osolíme a vmícháme sádlo se škvarky. Dobře připravený hrách je křupavý. Můžeme ho podávat jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu.
Celková doba vaření: cca 10 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.