Nejmenším městem v České republice je Přebuz na Sokolovsku. Na popularitě mu to ale neubírá

2. listopad 2021

Horské město Přebuz na Sokolovsku je nejmenším městem v České republice. Přesto je velmi oblíbeným turistickým cílem nejen pro obyvatele Karlovarského kraje.

Založení města je spojeno s bohatými nálezy cínové rudy. První písemná zmínka o Přebuzi pochází z roku 1542. V roce 1553 obdržela od hraběte Viktorina Schlicka horní svobody poddanského města. Z té doby pocházejí nejstarší památky na území Přebuzi. Patří mezi ně například 6 kilometrů dlouhý vodní náhon Erbgraben, 12 kilometrů dlouhý rudenský příkop a rýžoviště cínové rudy.

V době třicetileté války v Přebuzi docházelo k pozvolnému úpadku hornictví. Oživení nastalo až koncem 17. století. V období 1698 – 1760 dosáhla prosperita dolů největšího rozkvětu. Marné pokusy o obnovení těžby pak proběhly v 19. století.

Před druhou světovou válkou ve městě žilo téměř 3000 obyvatel, většinou německé národnosti. Dolování u Přebuzi bylo obnoveno roku 1933 a vyvrcholilo za německé okupace. Po válce byla těžba opět ukončena. Došlo také odsunu většiny původních obyvatel a Přebuzi byl odebrán statut města.

8 měsíců zima a 4 měsíce chladno

Dnes je vůbec nejmenším městem v České republice. Nachází se v nadmořské výšce 886 metrů, říká se, že tu vládne 8 měsíců zima a 4 měsíce chladno. Žije zde pouhých 73 obyvatel. Město nemá školu, poštu a má jedinou hospodu. „Po roce 2008 byla možnost požádat o vrácení statutu města, což se stalo. Jsme nejmenší město v České republice,“ řekl starosta Martin Bruoth.

Přesto je Přebuz velmi vyhledávaná. Turisty láká na běžecké trasy, chráněné území Přírodní park Přebuz nebo venkovský dům č. 46, což je jeden z nejstarších objektů v západní části Krušnohoří.

Co všechno Přebuz nabízí a jaké jsou plány vedení? Nejen to si poslechněte v rozhovoru se starostou!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.