Kyselka začala s rekonstrukcí obecního kina. Postupně zmodernizuje i promítací techniku

12. říjen 2021

Obec Kyselka je známá především díky místní stáčírně minerálních vod, která tu funguje už po několik staletí. Historii i aktuální dění v obci přiblížil starosta Aleš Labík.

Kyselka se nachází 11 kilometrů od Karlových Varů v úzkém lesnatém údolí řeky Ohře. Skládá se z částí Nová Kyselka, Kyselka a Radošov. Jméno nese podle minerální vody obsahující kysličník uhličitý, která se tam už po několik staletí stáčí.

Roku 1856 si pronajal expedici karlovarské minerální vody Heinrich Mattoni. O necelých 20 let později zakoupil celé kysibelské panství a vybudoval továrnu na stáčení minerální vody. Pod jeho vedením vzkvétala celá oblast kolem Kyselky. V lázních tehdy pulsoval život. Mattoni tam postavil vilu, lázeňský palác, kolonádu, hotely a další objekty.

Obec proslavil i seriál České televize Já, Mattoni. Přímo v Kyselce se totiž natáčelo v blízkosti lázeňského pavilonu. Ten svému původnímu účelu už dávno neslouží. Hala pro lázeňské pitné kúry se v 50. letech minulého století totiž proměnila v útulný biograf. Dnes budova slouží jako společenský prostor a kino.

Radnice v současné době kino opravuje. Postupně zmodernizuje i promítací techniku. Vybraná stavební firma navíc zrekonstruuje topení a vymění starou dřevěnou podlahu. „Získali jsme dotaci ze Státního zemědělského intervenčního fondu. Díky tomu jsme schopni kino dostat do velmi vysoké technické úrovně a v rámci toho zrekonstruovat interiér,“ uvedl starosta Aleš Labík.

Věhlasné kino by mělo začít promítat ještě letos. „Zjišťuji, že ne vše jde tak, jak bych si představoval. S jistotou můžu prohlásit, že do konce listopadu bude rekonstrukce probíhat a v prosinci už promítáme,“ doplnil starosta.

Co dalšího Kyselka chystá, si poslechněte v rozhovoru!

autor: nkr
Spustit audio

Související