Snažíme se do obce vrátit život. Zájem o bydlení v Kolové roste, říká její starosta Jakub Jiskra

26. říjen 2021

Obec Kolová leží nedaleko krajského města Karlovy Vary v přírodním prostředí CHKO Slavkovský les. V roce 1713 byla jmenována samostatnou obcí. Co všechno nabízí a jaká je její historie?

Obec tvoří části Kolová a Háje. Starším sídelním útvarem na jsou Háje, původně Funkštejn, které jsou známy od roku 1536. Počátkem obce byly dva strážné hrady, které byly postaveny v době Přemyslovců. Jeden stál na dnešním Zámeckém vrchu, ten druhý na protilehlém kopci za řekou Teplá.

Dlouhá léta k Funknštejnu patřilo také území, na němž později vznikly obce Březová, Kolová a Pila. V roce 1713 je psán Funkštejn bez Pily, Kolové a Březové, které se staly samostatnými obcemi.

Dnešní část Kolová byla dlouho samotou. První zmínka o ní pochází z roku 1622. Půda v místech nynější Kolové byla dlouho pokryta lesy, kde uhlíři pálili své milíře k výrobě dřevěného uhlí. Na pasece vzniklé vymýcením lesa si postavili několik chalup, a tak zde pomalu vznikalo další zastavěné území.

V roce 1713 byla Kolová jmenována samostatnou obcí s vlastním rychtářem. V roce 1848 byla krátce spojena s Pilou. V roce 1900 zde bylo 103 domů, 727 obyvatel německé národnosti a jeden Čech. Po roce 1990 došlo k posílení samosprávní funkce obce. Kolová měla tři části – Kolová, Pila, Háje. O deset let se ale Pila osamostatnila.

Zájem o bydlení v Kolové roste

V současné době v obci žije zhruba 790 obyvatel. Zájem o bydlení v Kolové je podle jejího starosty Jakuba Jiskry velký: „Covidová doba ukázala, že centra mají spoustu nevýhod, takže se lidé snaží stěhovat do menších sídel. Kolová teď může nabídnout pozemky a rozrůstá se. Stěhují se sem mladé rodiny a rodiny s dětmi.“

„Obec je na krásném místě, byla budována původně jako satelitní. Občané měli dojíždět za všemi službami a kulturou do Karlových Varů. My se snažíme vrátit té obci život, komunitní střetávání lidí. Ukazují, že to chtějí, chtějí se bavit a setkávat se. Bohužel tahle doba tomu není nakloněná,“ přiblížil starosta.

Co všechno Kolová nabízí a jaké jsou plány vedení? Nejen to si poslechněte v rozhovoru se starostou!

Spustit audio

Související