Nedotčenou přírodou v okolí Nových Hamrů na Karlovarsku vás provede stezka Ruperta Fuchse

4. listopad 2022, aktualizováno

Nové Hamry na Karlovarsku si oblíbili zejména milovníci sjezdového a běžeckého lyžování, krásná okolní příroda ale láká čím dál víc turistů i teď v létě. Vydat se můžete například po trase naučné stezky pojmenované po fotografovi Rupertu Fuchsovi.

Naučná stezka je zaměřená na hornictví, historii a život krušnohorských obcí, historii a zajímavosti železniční tratě Karlovy Vary – Johanngeorgenstadt. Byla pojmenována po novohamerském rodákovi, fotografovi Rupertu Fuchsovi, který v období před druhou světovou válkou fotografoval krušnohorskou krajinu a krušnohorské obce.

Jeho fotografické pohlednice s více než 2000 krajinářskými motivy byly tehdy v západním Krušnohoří velice známé. Historické pohlednice dokumentují stav krajiny před odsunem německého obyvatelstva z krušnohorského pohraničí.

Nové Hamry si oblíbili zejména lyžaři, krásně je tu ale i v létě

Stezka je určena pro pěší turistiku a cykloturistiku na horských kolech. Trasa začíná a končí v nadmořské výšce 690 m, nejvyšší místo na trase je v nadmořské výšce 820 m. Stezka s poměrně velkým převýšením je dlouhá 3,5 km a vede převážně po zpevněných lesních cestách a silnicích.

Na její trase je celkem 8 zastavení. U každého je tabule s texty v češtině a němčině. Okružní trasa stezky začíná v Nových Hamrech na parkovišti před hotelem Seifert. K výchozímu bodu se lze dostat i od vlakové zastávky Nové Hamry.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související